Minden jegy elfogyott


Mindössze két óra alatt az összes jegy elkelt a szeptember 9-i Magyarország–Szlovákia Európa-bajnoki selejtező mérkőzésre. A belépők iránti igény jelentősen meghaladta az eladható jegyek számát
Bővebben itt...


Sportlinkek
Hirek keresés:

FórumHírlevél

Regisztráció

Regisztráció módosítás


Felhasználónév:

Jelszó:

Labdarúgás – Szert Balázs a FIFA-keretben
2018-01-03 08:58:30
Urbán Eszter és Farkas Ádám után újabb Heves megyei játékvezető csatlakozott a nemzetközi kerethez. Az egri illetőségű Szert Balázs nagy álma teljesült azzal, hogy asszisztensként jelvényt cserélhet. Január első napján értesült a hírről, így ettől jobban nem is kezdődhetett volna számára az új esztendő. Villámkarrier az övé, hiszen tíz alatt ért fel a csúcsra. Sokat is tett az elismerésért. Szisztematikusan, a kezdetektől profi szemlélettel építette pályafutását. Persze a játékvezetéshez szükséges szerencse sem kerülte el. Levegőben lógott már a FIFA kerettagság, így nem hatott a meglepetés erejével az újabb lépcsőfok megtétele. Szert Balázst ezt minden bizonnyal nem teszi elégedetté, továbbra is mindent elkövet azért, hogy még magasabb szinte jusson. Portálunknak adott nyilatkozatában eddigi pályafutásáról, az új kihívásokról beszél, valamint üzen a „pályakezdő” fiataloknak is.


- Egy jelenlegi játékvezető kolléga említette tíz évvel ezelőtt, hogy labdarúgó játékvezetői tanfolyam indul Egerben. Ajánlotta, hogy próbáljam meg, aztán meglátjuk mi sül ki belőle: 2008. március 14-én vizsgáztam le Egerben, mint labdarúgó játékvezető, azóta itt vagyok. 2008 tavaszán a sikeres alaptanfolyami vizsga után már volt lehetőségem működni az alsóbb osztályokban, mint asszisztens, majd később játékvezetőként is tevékenykedtem megyei harmad- és másodosztályú találkozókon. Játékvezetőként megyei másodosztályig jutottam, amikor Kelemen Attilával, a Heves megyei játékvezetői bizottság elnökével egy továbbképzésen arról beszélgettünk, hogy asszisztensként talán nagyobb eséllyel tudok magasabb szintre jutni, mint játékvezetőként. Szóba került továbbá, hogy a közeljövőben játékvezetői és játékvezető asszisztensi kereteket fognak alakítani a megyében, így biztosítva a lehetőséget azoknak, akik céltudatosan asszisztensként vagy játékvezetőként szeretnének tovább működni. Én ezek után határoztam és az asszisztencia mellett döntöttem. Innentől felgyorsultak az események. 2012. augusztus 26-án volt az első NB III-as mérkőzésem, ami a REAC- Nagybátony villanyfényes találkozó volt, ám ekkor még a megyékhez tartozott a nemzeti harmadik vonal irányítása. Miután körvonalazódott, hogy a 2013/14-es szezontól a Magyar Labdarúgó Szövetség veszi át az NB III irányítását, a cél nem lehetett más, minthogy az átszervezett, szűkített NB III-as keretbe is besorolást nyerjek. Ez sikerült, így 2013 nyarától megtarthattam NB III-as kerettagságom, de már az országos keretbe tartozva. 2015. május 23-án első másodosztályú mérkőzésemen asszisztálhattam, ami a Cegléd- Kaposvár találkozó volt,
majd 2016. augusztus 6-án már életem első NB I-es mérkőzésén működhettem a Vasas - Újpest rangadón. 2016. szeptember 28-án a nemzetközi debütálás is megadatott: Szlovákiában, a Nyitra- Malaga ifjúsági bajnokok ligája találkozón működhettem.

- Mennyire meglepő számodra a FIFA kerettagság?
- Bíztam benne, hogy ha alázatosan és szorgalmasan végzem a munkámat, minimális hibaszázalékkal tevékenykedve a mérkőzéseken, valamint ha helytállok a fizikai és elméleti teszteken, akkor hamarosan a mezemre tűzhetem a FIFA jelvényt. Ez 2018-ban beteljesedni látszik.

- Mi mindennek kell összejönni ahhoz, hogy valaki FIFA jelvényes legyen?
- A legfontosabb, hogy a játékvezető munkáját a lehető legjobb döntésekkel támogassa az asszisztens az oldalvonal mellől. Fontos, hogy a kritikus szituációkban is jó döntést tudjon hozni, így törekedni kell a lehető legkisebb hibaszázalékkal való működésre. Sikeresen kell teljesíteni a fizikai és elméleti teszteket, de az idegen nyelv ismerete is elengedhetetlen. Emellett fontos a játékvezető-ellenőrök jó véleménye a működésről; a jó osztályzatok, a stabil, kiegyensúlyozott teljesítmény. Persze, a szerencse is nagy szerepet játszik abban, hogy valaki egyszer FIFA jelvényes lehessen, de a legfontosabb talán a tisztelet a kollégák, vezetők, játékosok és sportvezetők felé.

- Gondolom áldozatokkal, lemondásokkal jár, míg valaki ilyen szintre eljut.
- Természetesen kell áldozatot hozni, és olykor lemondásokkal is jár ez a gyönyörű szakma, viszont esetemben sokat könnyít a helyzeten, hogy a családom, barátnőm is támogatja a játékvezetői tevékenységem, és segítenek abban, hogy zavartalanul csinálhassam azt, amit szeretek. Nagyon szerencsés és boldog vagyok, hogy megtaláltam azt a hobbit, ami egyben a szenvedélyem is.

- Milyen nemzetközi meccsekre mehetsz a jövőben?
- Ezt sajnos nem tudom megmondani, de a tudásom legjavát beleadva azon leszek, hogy minél több és minél rangosabb mérkőzésre eljuthassak a jövőben.

- Mik a távlati célok?
- Ugyanezen az úton haladva törekedni arra, hogy minél magasabb szintre eljuthassak játékvezető asszisztensként.

- Rövidesen játékvezetői tanfolyam indul Heves megyében. Mit üzensz a „pályakezdőknek”?
- Higgyenek magukban és az elvégzett munkában, tanuljanak, fejlesszék magukat. Fogadják el a kritikákat és tanuljanak a hibáikból. Tekintsenek előre és ne tántorítsa el őket a sikertelenség sem.


Szert Balázs a február 2-án induló játékvezetői alaptanfolyamon az egri csoport oktatását irányítja.RGKiadó az Egri Városi Sportiskola információ:   agriasport@agriasport.hu    Médiaajánlat    Impresszum - Kapcsolatfelvétel