Karate: Halasztották a vb-t

Döntött a világszövetség, a dubai világbajnokságra 2021. november 16-21-én kerül majd sor. A jelenlegi helyzetben nem biztosítható a versenyzők és a szurkolók biztonsága. A 2022-es budapesti vb-t 2023-ra tolták.
Bővebben itt...Sportlinkek
Hirek keresés:

FórumHírlevél

Regisztráció

Regisztráció módosítás


Felhasználónév:

Jelszó:

Sportos portré: Rázsi Botond alpolgármester
2010-11-16 09:55:48
Az október 3-i önkormányzati választásokat követően sokakat meglepett, hogy Rázsi
Botondot jelölték Eger város főállású alpolgármesterének. A Pásztorvölgyi Gimnázium és Általános Iskola 37 éves igazgatója alig egy hónapja költözött be a Városházára. Az oktatás, sport, ifjúság, idegenforgalom, pályázatok, testvérkapcsolatok területén kapott feladatot, hogy a város irányításában munkálkodjon. Portálunk elsődlegesen a sportos megbízatás miatt kereste fel irodájában Rázsi Botondot, hogy a város sportközvéleménye megismerkedjen az új alpolgármesterrel.

- A biztos igazgatói állást cserélte fel a politikai csatározásoktól sem mentes funkcióra. Mennyire készült erre, mikor kapta a felkérést?


- Nem számítottam, nem készültem erre a pozícióra. A meglepő, de egyben megtisztelő
felkérésre a választás után került sor. Gondolom, hogy a választási eredményeken, a polgári oldal és jómagam felnémeti győzelmén túl az is hozzájárult a polgármester úr döntéséhez, hogy egyrészt látja bennem ambíciót, a tenni akarást, másrészt a hétéves iskolaigazgatói munkámból adódó vezetői képességeimet, és biztosan számít az angol nyelvtudásom és az informatika ismeretem. Nyilván sok mindenben más lesz az alpolgármesteri feladat, mint az igazgatói volt, de ez is ugyanúgy a döntésekről fog szólni, csakúgy, mint az iskola életében. Lényegében ott is, itt is emberi sorsokat befolyásolhatnak döntéseim, ezért nagyon körültekintőnek kell lenni, itt legfeljebb a döntésekhez kapcsolódó összegek végén több a nulla. Szép területeket kaptam, nagy ambícióval látok a munkának. Szeretem ezt a várost, és annyira egrinek vallom magamat, hogy el sem tudnám képzelni, hogy máshol éljek. Minden ide köt, a neveltetésem, a családom, a kilenc hónapos iker fiaim, Ákos és Csongor, a munkám,
az iskoláim, a zenekaraim. A családom mellett iskolaigazgatóként eddig az iskoláért éltem, most alpolgármesterként Egerért szeretnék élni, dolgozni.

- Az alpolgármesteri feladatai közül a sport felügyelete mennyire jelent Önnek kihívást?

- Őszintén szólva a sporthoz nem értek úgy, mint például az oktatáshoz, nem vagyok olyan felkészült, mint azok, akik évtizedek óta ezen a területen dolgoznak, de ha a sportszerető egriek bíznak bennem, a jóindulatukért cserébe segítségre és támogatásra számíthatnak tőlem. Eger büszke lehet a sportéletére, széles a sportági bázis, jó az utánpótlás nevelés, de a sportmenedzselés terén - főleg anyagi okok miatt - még mindig nagy nehézségek előtt állunk. Az elkövetkező időszakban sokszor leszünk kénytelenek aprópénzre váltani adottságainkat, eredményeinket, és felül kell tudnunk emelkedni a különböző érdekütközéseken is.

- Az egri sportélet nem igazodott a választási menetrendhez. Akadt dolga az elmúlt hetekben.

- Bedobtak a mélyvízbe, sőt löktek is rajtam, de sikerült a felszínen maradnom. Az első hónapban nagyon leterhelt a sport mint feladatkör, innen érkezett a legtöbb teendő, felkérés. Rögtön megtapasztaltam, hogy Egerben szövevényes a sportélet, így ember legyen a talpán, aki át tudja látni. Bátran számíthatok viszont Ballagó Zoltán irodavezetőre, Hegedűs Gábor sport főtanácsosra és Kovács Géza sportiskola igazgatóra, akik segítenek eligazodni az egyesületek, sportágak között, hogyan áll fel a rendszer, melyek a domináns sportágak, kik szeretnének nagyobb szerepet kapni. Az egyik első feladatom a sportiskola és az Érsekkerti Teniszklub közötti tárgyalások lebonyolítása volt, mely során közvetítő szerepet játszottam, és kompromisszumokkal sikerült megoldani a téli üzemeltetés kérdését: addig nem álltunk fel az asztaltól, amíg nem született meg a mindenkinek elfogadható megoldás. A tenisz mellett szerepet kaptam a Magyarország-Szlovákia junior férfi kézilabda mérkőzés beharangozásában, szervezésében is. November 23-án jön a magyar-olasz női asztalitenisz mérkőzés, december elején pedig a Sportiskolák Regionális Konferenciája és a SIOSZ-kupa következik. A közgyűlésben a vízilabdások rendkívüli támogatásáról is döntöttünk.

- Terveznek-e változást a sporttámogatás rendszerében?


- Egernek érvényes, hatályos sportkoncepciója van, ami az előző évekhez hasonló támogatási rendszert feltételez a következőkben is. Most egyelőre a legfontosabb feladatom az, hogy átlássam a városi sportéletet, mert nem szeretnék rögtönözni, elhamarkodott döntéseket hozni. Azt már most jól érzékelem, hogy elődöm, Szeleczki János alpolgármester úr nagyon sokat tett a város sportjáért.

- Létesítmény-fejlesztés terén milyen tervek fogalmazódtak meg?

- Egerben jelenleg jó a helyzet a létesítmények üzemeltetésében. A létesítmények és az utánpótlás kezelésének nagy része egy kézbe, a sportiskolához került az utóbbi időben, mert bebizonyosodott, hogy Magyarországon jelenleg még mindig az állam, az önkormányzat a legjobb gazda. A fejlesztéseknél a felsővárosi műjégpálya áthelyezése van jelenleg napirenden. Arra az átmeneti időszakra, míg az új fűtőmű és a műjégpálya elkészül, szeretnénk majd több helyen kisebb, ideiglenes jégpályákat létrehozni. A felsővárosi sporttelepen két kisméretű füves és egy amerikai focipálya is tervben van, és szeretnénk a városrész lakói számára futás céljára is megnyitni a létesítményt. A városi stadionban a labdarúgókkal egyeztetve szükséges fejleszteni a magasabb osztályba lépéshez szükséges feltételeket, de szó van például egy rekortán futópályáról is. A körcsarnokban a világítás korszerűsítése a következő feladat. Bízom benne, hogy ezekhez megteremtődnek a pályázati források is.

- Milyen sportköltségvetésre számíthatnak a szakosztályok?

- A város 2011. évi költségvetését sajnos a szűkösség határozza majd meg, ugyanakkor
mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy a sport területén senki nem szenvedhet aránytalan hátrányt. A sportkoncepcióban meghatározott elvek továbbra is érvényesülni fognak, csakúgy, mint a folyamatosság elve: a helyi hagyományokra épülő sportágakat, a diák- és szabadidősportot továbbra is támogatni fogjuk, elismerjük a jó szakmai munkát, a magas szintű sportteljesítményeket. Ugyanakkor néhány akut probléma kapcsán óhatatlanul felvetődik: vajon jól gazdálkodnak-e a létesítmények, a klubok? Nem vagyok ugyanis egyedül azzal a gondolattal, hogy szemléletváltoztatásra, előrelátóbb gazdálkodásra van szükség. A különböző sportszervezetek éves támogatás nem véletlenül annyi, amennyi; ha lenne lehetőség, több lenne ez az összeg. Számos esetben idő előtt felélik a költségvetésüket, és jóval év vége előtt póttámogatásért folyamodnak a városhoz, kényszerhelyzetbe hozva azt. Az önkormányzat pedig nyilván igyekszik segíteni, mert fontos számára a sport, de ugyanakkor ez sokszor nagyon kínos, áldozatos, kockázatos, és időnként megoldhatatlan szituációkat eredményez. Az oktatás világában, ahonnan én jövök, nem igazán fordulhat elő, hogy évközben kiürítjük a kasszát. Tudom, hogy a sportszervezetek eleve szűkös keretből gazdálkodnak, de ideje lenne attól a régi reflexektől megszabadulni, hogy majd jön a fenntartó, és kihúz a csávából. Önmérsékletre és takarékosabb gazdálkodásra
van tehát szükség, és jobban kell alapozni a civil szférára és a vállalkozói rétegre.

- A 2010/2011-es bajnokságban jól szerepelnek a város klubjai. A csapat- és egyéni
sportágaknál is kiválóak az eredmények.


- Rajtam nem fog múlni, hogy minden várható anyagi nehézség ellenére Egerben a
jövőben virágozzon a sportélet. Nem szeretném viszont azt az illúziót kelteni, hogy minden szakosztály dúskálni fog a pénzben. Sokszor a sikeres működés nem is csak pénzkérdés. Szeretném, ha megértené a város közvéleménye, hogy a sport fontos a városvezetés számára, ugyanakkor nem elsősorban a város, az önkormányzat érdeke: az embereknek kell, hogy fontos legyen a sportolás, az egészséges életmód, a jó, szórakoztató sportesemények látogatása, az egri sportolók lokálpatrióta szellemű biztatása.

- Igazi lokálpatriótaként él városunkban, és a zene is közel áll a szívéhez. Mikor lép fel legközelebb a zenekarával?

- Felnémeti születésű vagyok, iskoláimat egy egyetemi diploma megszerzésének kivételével Egerben végeztem. Az egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium igazgatójaként 2003-tól éppen második ciklusomat töltöttem. Ez volt első munkahelyem is egyben, mert ’96-ban ott helyezkedtem el angol-matematika-informatika szakos tanárként. A zene fontos szerepet tölt be az életemben, tizenhat éve dobolok különböző zenekarokban. Januártól a Buszkasi nevű trióban Nagy Róbert és Ollé Zoltán barátommal zenélek. Idén több fellépésünk is volt, legutóbb november 12-én Debrecenben a Márton-napi Libanapokon, ahol egri borászok kínálták boraikat, a debrecenieket pedig egri művészek is szórakoztatták. Alpolgármesterként a debreceni kollégámmal megnyitottuk az eseményt, majd beültem a dobok mögé - nagyon vidám pillanat volt. Sokan kérdezik, hogyan tudom összeegyeztetni új hivatásomat a zenéléssel? Természetesen idő- és energiabeosztás tekintetében nem könnyű, de amúgy semmi kivetnivalót nem találok benne, a szűkös szabadidőmben nekem is jogom a
szórakozásra, nekem pedig ez jelenti a kikapcsolódást.Névjegy

RÁZSI BOTOND


Született: Eger, 1973. december 4.

Végzettség: angol-matematika-informatika szakos tanár, tanügyigazgatási szakértő

Család, feleség: Rázsi-Oláh Tünde

Gyerekek: Ákos (2010), Csongor (2010)

Nyelvtudás: angol felsőfok

Hobbi: zenélés (dob), olvasás, kirándulás, főzés

Zenekarok:
Buszkasi, AlternaívAgria Press - Bajzát RafaelKiadó az Egri Városi Sportiskola információ:   agriasport@agriasport.hu    Médiaajánlat    Impresszum - Kapcsolatfelvétel