Különgép Szófiába

Budapestről és Debrecenből is különgéppel repülhetnek a szurkolók márciusban a magyar válogatott Európa-bajnoki pótselejtezőjére Szófiába. A Wizz Air légitársaság tájékoztatása szerint a járatok március 26-án 10 órakor indulnak mindkét reptérről.
Bővebben itt...
Sportlinkek
Hirek keresés:

FórumHírlevél

Regisztráció

Regisztráció módosítás


Felhasználónév:

Jelszó:

Szinkronúszás - Hat-tíz éves lányok jelentkezését várják a Sellők
2009-11-30 13:30:13
Új sportág indult el az elmúlt hetekben Egerben. A Bitskey-uszodában a szinkronúszásnak is hódolhatnak a lányok. A megyeszékhelyen megalakult az Egri Sellők Szinkronúszó és Úszó Egyesület. A klub elnöke Barta Mónika nyilatkozott portálunknak a megalakulásról és célokról: - Az elmúlt hónapokban több szülő is joggal kérdezte miért nincs Egerben ebben a csodálatos uszodában szinkronúszásra lehetőség. Felvettem a kapcsolataot a TF-el a működő szakosztályokkal és októberben megalakult a szakosztály. A szinkronúszás 1984 óta szerepel az olimpia műsorán és Magyarországon 1992-ben alakult a szövetség. Várjuk a 6-10 éves lányok jelentkezését. Hetente négy alkalommal tartunk edzést. A gyakorlatok két részből állnak. A harmonikus és könnyed mozgáshoz a szinkronúszóknak erőre és hajlékonyságra egyaránt szükségük van. A szárazföldi gimnasztikai edzéseket Kissné Bedécs Szilvia tartja, a vízben jómagam foglalkozok a gyerekekkel.


Jelentkezni edzésidőben lehet a Bitskey-uszodában.

Edzésidőpontok:
Hétfő, Szerda: 16.30-17.30
Kedd: 16.00-17.00. Szombat 8.30-9.30.
Érdeklődés, információ: Barta Mónika, 06-20-554-1363


A mai sportág előfutára Esther Williams hollywoodi színésznő volt, akinek filmjeiben látható „vizirevük” új színfoltot jelentettek az amerikai musicalek világában. Nem csoda, hogy a szinkronúszás először az Egyesült Államokban és Kanadában honosodott meg, ahol népszerűsége azóta is töretlen. A szinkronúszás hamarosan meghódította Európát és a Távol-Keletet. Elsőként 1984-ben Los Angelesben avattak olimpiai bajnokot ebben a sportágban.

Az európa-bajnoki dobogót kezdetben az angolok uralták, 1995 óta az oroszok kerültek az élmezőnybe, de erős szinkronúszó gárdája van többek között a franciáknak, a spanyoloknak, az olaszoknak, és a görögöknek is.

Magyarországon 1992-ben alakult meg a sportági szakszövetség. A magyar versenyzők 1993 óta vesznek részt az Európa-bajnokságokon és 1994 óta a Világbajnokságokon. Bár a sportág hazánkban csupán egy évtizedes múltra tekint vissza, a magyar válogatott 2000-ben sikeresen kvalifikálta magát a sydney-i Olimpiára a világ legjobb 24 duója közé.

A sportágat többen úgy ismerik, mint „vizibalett” vagy „műúszás”. A szinkronúszás jellemzően női sportág. Egy, kettő vagy nyolc lány zenére egyszerre mozog a vízben. Gyakorlatuk közben karral vagy lábbal dolgoznak, alakzatokat és akrobatikus elemeket is bemutatnak.

A szinkronúszás pontozásos sportág. A versenyen a lányok egyforma dresszben úsznak, hajukat kontyba tűzik, és zselatinnak rögzítik. A harmonikus és könnyed mozgáshoz a szinkronúszóknak erőre és hajlékonyságra egyaránt szükségük van.

Érdekességek:

* A látványos dresszeket színes és fényes anyagból varratják, és flitterekkel díszítik a lányok.
* A szinkronúszók orrcsipeszt használnak, hogy ne menjen az orrukba a víz, amikor fejjel lefelé dolgoznak.
* A zenét a lányok a víz alatt is hallják víz alatti hangszóró segítségével.
* A zene minden ütemére számolnak a lányok, így hozzák „szinkronba” a mozgásukat.
* A versenykűrökhöz a szinkronúszók gyakran használnak filmzenéket vagy tánczenéket, mert ütemesek és kifejező a dallamuk, ezért könnyebb azokra dolgozni.
* A versenyzők a kűrruhához illő sminket viselnek: rúzs, szemceruza, szemhéjfesték, melyet szemhéjpúderrel tesznek még tartósabbá. De az igazi tartósság titka, hogy a vízből kijövet nem szabad elkenni a festéket.

Agria Press
Kiadó az Egri Városi Sportiskola információ:   agriasport@agriasport.hu    Médiaajánlat    Impresszum - Kapcsolatfelvétel