Vakbélműtét

Cseh László hétfőn nagy fájdalmaktól szenvedett, kórházba került, azonnal megműtötték, és szerdán hazaengedték. Cseh az országos bajnokságról váratlanul távozott, de most nem akarja feladni céljait.
Bővebben itt...
Sportlinkek
Hirek keresés:

FórumHírlevél

Regisztráció

Regisztráció módosítás


Felhasználónév:

Jelszó:

ERŐSPORTOK - Erősemberek az Érsekkertben - Mi a titkuk?
2009-09-21 10:35:37
Országszerte egyre népszerűbb sport az erősemberek (strongman) versenye. Szinte minden hétvégére jut egy viadal a Magyar Kupa rendszerén belül. Heves megyében Kompolt, Andornaktálya és Egerszalók után Egerben rendeztek versenyt. A Kemény Ferenc Sportcsarnok melletti salakos pályán gumiforgatásban, kamionhúzásban, rönknyomásban, tárgypakolásban és lengősúlycipelésben küzdöttek a résztvevő profik és amatőrök. A látványos esemény sok nézőt vonzott, köszönhetően a szervezők által meghirdetett kísérő programoknak is. Autók, quadok bemutatója, valamint koncert is színesítette az eseményt. A 90 kg- alatti mezőnyben az Eszterházy Károly Főiskolára járó Szendrei Jázon, a 90 kg-osoknál nehezebb kategóriában a Hercules versenyzője Barta Kálmán diadalmaskodott.Országosan a hatalmas tömegbázist kiépített testépítő sport mellett egyre nagyobb teret hódít az erősember sport is. Egyre többet látni a tévék képernyőjén és ezáltal egyre több fiatalt vonz át a testépítőktől, erőemelőktől, súlyemelőktől, nehézatlétáktól az egyik legférfiasabbnak titulált „strongman sport”.
A legjobbak közé úgy lehet bekerülni, ha a művelőjének jó genetikája, jelen esetben hatalmas, erős teste, kitartása és elkötelezettsége van. Nemcsak szeretni és akarni kell hogy a legjobb legyél. Mindenki a legjobb akar lenni, azzá kell válni.

Az erős emberek versenye a funkcionális erőt méri. Ugyanazt teszik, amit az átlagemberek nap mint nap, csak könyv helyett mi egy nagy követ vagy jókora farönköt emelünk fel. A fizika nem változik, akár egy kőgolyóról van szó, akár egy dobozról a költözködés napján. Ám a fizikai erő megnyilvánulásai olykor ellentmondanak a józan észnek, és az erős emberek képességeit is a végsőkig próbára teszik.


Az erős emberek vetélkedésének egyik klasszikus versenyszáma a nehéz tárgyak emelése. A felemelésük az egész testet igénybe veszi, minden izomcsoportra szükség van, de főként a hátsó izomcsoportok, így a comb hajlítóizmai, a farizmok, az alsó hátizmok, de még a széles hátizmok is dolgoznak. A kő megtartásához a mellizmokra, a bicepszekre és az alkarok izomzatára van szükség. Az erős emberek fizikuma valóban különleges, ám technikájuk korántsem annyira, mint gondolnánk: a hatalmas köveket úgy kell felemelni, mint bármely más tárgyat.

Sokak szerint a kamionhúzás az erős emberek versenyének fénypontja. De hogyan képes egy 100 kilós ember elhúzni egy nála nyolcvanötször nehezebb járművet?
A kamionhúzás látszólag az erő nagyságán múlik, pedig, mint kiderült, valójában az erő kitartó alkalmazása a lényeg.
Az emberfeletti teljesítmény alapeleme az erő és a gyorsaság. Az erő a vázizomzat egyidejű működése, súlyos tárgyak mozgatása céljából. A gyorsaság az a képesség, mely ezeket az izmokat azonnali működésre, így a teher gyors mozgatására bírja. A kettő együtt adja ki a legjobb teljesítményt.

Agria Press
FOTÓ: Zagyi TiborKiadó az Egri Városi Sportiskola információ:   agriasport@agriasport.hu    Médiaajánlat    Impresszum - Kapcsolatfelvétel