Forma-1: 8 futam várható

Bernie Ecclestone szerint az idén legalább nyolc futamot meg lehet rendezni. A 89 éves brit mágnás elmondta, hogy a szabályzat szerint minimum nyolc verseny kell ahhoz, hogy világbajnokot lehessen hirdetni.
Bővebben itt...Sportlinkek
Hirek keresés:

FórumHírlevél

Regisztráció

Regisztráció módosítás


Felhasználónév:

Jelszó:

Tájfutás - Kovács Ádám az 5. helyre hozta a magyar váltót
2009-08-21 15:32:10
Drámai eseményeket hozott a miskolci tájfutó vb-n a férfi váltók versenye. A harmadik körben: Andrej Hramov hibája után Thierry Gueorgiou, Anders Nordberg és Martin Johansson állt az élre, amikor a svéd megsérült, egy ág állt a lábába. Társai megálltak segíteni neki, így gyakorlatilag mindhárom váltó kiesett a versenyből, később csatlakozott hozzájuk Michal Smola is. Eközben a minderről mit sem tudó Matthias Merz egy hibátlan futással a nyolcadik helyről az elsőre hozta fel a svájci váltót (3:44 hátrányból 2:24 előnyt kovácsolva). Az ezüstérmet még megmentette az oroszoknak Hramov, aki a végére teljesen lelassult, így a diadalmas bekocogás helyett lendületesre kellett vennie a befutót Mats Haldin és Edgars Bertuks előtt. Ők már a pálya közepétől nyüstölték egymást, a gyűjtőt is együtt fogták, de a befutón a finn volt az erősebb, így övék lehetett a bronz. A minden idők legjobb helyezését produkáló lettek mögött Kovács Ádám érkezett nagyszerű futással az ötödik helyre, nyolc pozíciót javítva. A hatodik helyre meglepetésre a lengyelek érkeztek be.


Igazán hektikusra sikerült az utolsó kör a nőknél: egymás hegyén-hátán mentek ki a sztárok és végül aki kevesebbet hibázott, az gyűjtötte be az aranyat. Minna Kauppi közel egy perccel Simone Niggli előtt ment ki, azonban hamar összeakadtak és együtt haladtak tovább. Közben Helena Jansson is jól kezdett, de a leggyorsabb Marianne Andersen volt, így jó esély volt arra, hogy valamennyien összeverődnek. A svájci és a finn behibázott, így ez hamar be is következett, ráadásul Simone-nek nem is lett meg többedszerre sem a pont, és leszakadt a többiektől. Ekkor Helena Jansson állt az élen, de egy hibája után már Marianne Andersen vezetett. Az átfutóponton fél perc volt a norvégok előnye a svédek előtt, a többiek már esélytelennek látszottak az aranyra (Finnország 2, Svájc és Csehország 3, Oroszország 7 perc hátrányban). Marianne Andersen a kis kör elején bizonytalankodott egy kicsit, Helena Jansson közelebb is került hozzá, de megelőzni nem tudta, így az utolsó szakaszon az első hat pozíciója már nem változott. Szerencsi Ildikó a 13. helyre hozta be a magyar váltót.

Az élen haladó trióból a svédek befutóembere, Martin Johansson súlyos sérülést szenvedett, lábába beleállt egy nagy faág. A másik két futó, a francia világbajnok Thierry Gueorgiou és a norvég Anders Nordberg a sérülést észlelve versenyzőtársuk segítségére sietett, s a kicsit később érkező cseh Michal Smola sem futott tovább.

Miközben a norvég versenyző segítségért szaladt, a francia és a cseh levitte az erdőből a sérült versenyzőt egy olyan helyre, ahova könnyen kiért az orvosi segítség. A később érkező versenyzők az esetről mit sem tudva folytatták a küzdelmet, a svájci Matthias Merz senkitől sem zavartatva futott be az első helyen. Az előző napi sprint világbajnok orosz Andrej Khramov azonban nem ünnepelhetett a befutón felhőtlenül társaival, mert pár másodperccel nyomában már érkezett a finn Mats Haldin. Mögötte a lettek csúsztak le éppen hogy a dobogóról, pár perccel később viszont már Kovács Ádám kimagasló futását ünnepelték a szurkolók. A magyar csapat befutóembere 4 versenyzőt előzőtt meg a pályán a sérülést szenvedő és a segítséget nyújtó ellenfeleken kívül, így a szenzációs ötödik helyre futott be a hazai váltó.

A hölgyeknél minden az utolsó embereknél dőlt el. Látótávolságban futottak ki az erdőbe a finnek, a svájciak, a norvégok, a svédek, a csehek és az oroszok legjobbjai (többségük többszörös világbajnok), s mindenki elkövetett kisebb-nagyobb tájékozódási hibákat. Nagy hibája miatt kiszállt az aranyért folyó küzdelemből a sokszoros világbajnok svájci Simone Luder és finn Minna Kauppi, s végre összejött egy olyan versenyzőnek, aki már temérdek ezüstöt és bronzot nyert, de az arany még hiányzott neki. Marianne Andersen kitűnően tájékozódott és elképesztően futott, megérdemelt győzelemhez juttatva a norvég váltót. A tegnapi sprint világbajnok, Helena Jansson ezúttal nem tudott hibátlan versenyt produkálni, mérges is volt magára: elvesztett aranyról beszélt megnyert ezüst helyett. A magyar hölgyek jól futottak, de ez az igen erős mezőnyben ezúttal "csak" a 13. helyre volt elegendő.

A férfiak eredményhirdetése a megszokottaktól eltérően alakult. Ake Jacobson, a Nemzetközi Tájfutó Szövetség elnöke kért szót azért, hogy köszönetet mondjon a pódiumra szólított három versenyzőnek azért, hogy világbajnoki álmaikat feláldozva segítséget nyújtottak sérült társuknak. Sportszerűségüket példaértékűnek nevezte.

Eredmények: Férfiak:
1. Svájc 2:22:48 2. Oroszország 2:25:12 3. Finnország 2:25:14 4. Lettország 2:25:18 5. Magyarország 2:29:16

Nők: 1. Norvégia 2:13:10 2. Svédország 2:13:28 3. Finnország 2:15:25 ... 13. Magyarország 2:39:21

Agria PressKiadó az Egri Városi Sportiskola információ:   agriasport@agriasport.hu    Médiaajánlat    Impresszum - Kapcsolatfelvétel