Karate: Halasztották a vb-t

Döntött a világszövetség, a dubai világbajnokságra 2021. november 16-21-én kerül majd sor. A jelenlegi helyzetben nem biztosítható a versenyzők és a szurkolók biztonsága. A 2022-es budapesti vb-t 2023-ra tolták.
Bővebben itt...Sportlinkek
Hirek keresés:

FórumHírlevél

Regisztráció

Regisztráció módosítás


Felhasználónév:

Jelszó:

PORTRÉ - Chicagón át Pekingbe?
2007-11-26 18:17:06
Dorkó Péter ökölvívásban az első számú magyar bíróként az október 18-november 5-i chicagoi amatőr világbajnokságon képviselte hazánkat. A harmincegy éves egri sportember célja a pekingi olimpiai részvétel. A bíróküldés szövevényes rendszerében ehhez elsősorban a sportdiplomáciai támogatás szükséges. Az ötkarikás játékokon résztvevő 9 európai csokornyakkendős egyike a bélapátfalvi-egri Dorkó Péter szeretne lenni. A színvonalas mérkőzés vezetés és a szakértelemre épülő korrekt pontozás alapfeltétel a nemzetközi porondon.


Nyáron az egri Kemény Ferenc Sportcsarnokban megrendezett Dobó István emlékverseny alkalmával Csötönyi Sándor a magyar szövetség elnöke még úgy nyilatkozott, nem engedi Dorkó Pétert az amerikai világbajnokságra, nehogy „megvezessék” a tengerentúliak és veszélybe kerüljön az olimpiai részvétele. A vb-n mégis ott volt az egri bíró.
- A sportág világszövetsége, az AIBA úgy határozott, hogy az olimpiai részvételre esélyes bírókat kell jelölni a vb-re. Összesen 71-en vezettük a meccseket Chicagoban. Százharminc ország 585 versenyzője lépett ringbe. Európából 31 bíró utazott.

- Hány mérkőzésen vettél részt, és milyen sikerrel?
- Megfelelő minősítést kaptam, 10 mérkőzést vezettem és 26 meccsen pontoztam. A földrész semlegességet minden esetben biztosítani kellett, így az európaiak meccsén nem működhettünk. Így sajnos a döntőkről is lemaradtam, a sorsolás sem kedvezett. Összesen 12 versenynapon, két szorítóban reggeli délutáni és esti programot rendeztek. Nagy érdeklődés kísérte az eseményt. Amerikában kultúrája van az ökölvívásnak. Minden hirdető oszlopon, utcasarkon reklámozták az eseményt. Az Illinois Állam Egyetemi csarnokában a délutáni és esti programokon 8-9-ezren is helyet foglaltak a lelátón. Maratoni program, korrekt bíráskodással. Nagyobb botrány, tévedés nélkül zárult a vb. A változtatások a boksz érdekét szolgálják. Ember közelibb a rendszer. A tajvani Wu elnök jó lépéseket tett, a vb előtti napon választották meg Csötönyi Sándort az EABA elnökének és ezzel az AIBA alelnöki posztját is ellátja.

- Chicago hogyan tetszett?
- A város nagyon szép. Kellemesen csalódtam. Először jártam az Egyesült Államokban. A nyolc és fél milliós metropolisz tetszett. A 71-es út melletti Hotel 71-ben szállásolták el a bírókat. A csarnokban sok magyarral találkoztunk.
- Peking közelebb, vagy távolabb került hozzád a vb-alatt?
- Az esély szerintem 50 százalék. 31 bíró lesz az olimpián, ebből 9 európai. Jelen állás szerint a brit, olasz, francia és orosz bíró részvétele valószínűsíthető. A fennmaradó helyek egyikére pályázom. Ez már sportdiplomáciai kérdés, rajtam kívülálló okok döntik el utazhatok, vagy nem. Jövő nyáron Tunéziában hozzák meg a végső döntést.
- A bunyósok közül eddig csak Szellő Imre helye biztos a pekingi gépen. Hányan csatlakozhatnak hozzá?
- Sajnos a vb-n nem volt szerencsénk a sorsolással. A maratoni mezőnyben kiemelés nélkül egy kvótát szereztünk. Kovács István és Erdei Zsolt idejében nem kellett nézni a sorsolást, mindegy kit kaptak. Szerintem még 2-3 helyet elcsíphetünk az 54, 64, 75 és 81 kg-os súlycsoportban. Két kvalifikációs tornán lesz lehetőség kivívni a részvételt. Bedák a legesélyesebb, a vb-n Oltványi Dávid teljesítménye is biztató volt.

- Valami érdekesség, sztori a vb-ről?
- A kubaiakat nem engedte el Castro, nehogy kinn maradjanak. Sokaknak megtetszett a város , főleg afrikaiak nem óhajtottak hazautazni. a románok közül lopás miatt többeket is kitoloncoltak. Botrány nem volt, a legérdekesebb meccsen egy üzbég már utcahosszal vezetett, de az utolsó negyedben beleszaladt egy dominikai pofonba. Kiütés és dominikai bronz lett a vége. A kínaiak szereplése kiemelkedő volt, szovjet utódállamokból honosított bunyósokkal edzőkkel. Jók lesznek otthoni szorítóban.

- Hogyan lesz valakiből bokszbíró, mesélj a pályafutásodról.
- Bunyóztam, 1989-ben kezdtem, magyar bajnok voltam 1992-ben a kadet korosztályban, majd más korosztályokban is dobogóra állhattam az országos bajnokságokon. . Húsz évesen 1996-ban Bárány Edével a híres egri bíróval együtt autóztam egy versenyről haza Mezőkövesdről és ekkor kérdeztem meg: Ede bácsi hogyan lehetnék bíró? Két hét múlva levizsgáztam és már elkezdtem működni. Sokat segített, hogy ismeretek az edzők, versenyzők, könnyebben elfogadtak. A bunyós múlt miatt éreztem a szorítót, a mozdulatokat, a kesztyűk hangját. A megyei szövetség főtitkára is vagyok másfél év kihagyással 1999 óta. A bírói pályafutásban sokat jelentett, hogy Heves megyében rangja van a bíróknak, Takács György, Eperjesi Mihály révén olyan elődök vannak, akik nemzetközi szinten is sikeresek. Az ország legjobb bírói a megyénkben vannak.

- A gépi pontozás miatt könnyen értékelhető a bíráskodás.
- A jelenlegi szabályok szerint az számít érvényes pontnak, ha egy másodpercen belül 3 pontozó bíró megnyomja a gombot. Most finomítottak a rendszeren, most már azt díjazzák, a bírók értékelésénél, hogy mennyire közelíti meg a tényleges végeredményt. Furcsa helyzet, a közönség, az edzők mindenki folyamatosan látja az eredményt, mi viszont olyan szögben ülünk, hogy nem követhetjük. Lehet jobb is, mert nem befolyásol bennünket.

- Lesz-e szabályváltozás a sportágban?
- A változtatás mindig folyamatos. Peking után vezetik be az újabb szabályokat. A 4x2 perces játékidő visszatér a 3x3 percre. Eltörlik a fejvédő kötelező használatát.

- Mennyire jó üzlet bokszbírónak lenni. Szigorú követelményekhez milyen juttatás járul?
- Sokakat meglepek most a válaszommal, az amatőr ökölvívásban nem jár pénz a bíróknak. Az AIBA világbajnokságán költségtérítést sem kaptunk. A szállást, utazást és étkezést a Magyar Ökölvívó Szövetség biztosította. A magyar bajnokságok esetében se gondoljanak sok pénzre, négy napra 11 ezer forint jár. Ebből kell fedezni az étkezést. Ez egy költséges hobbi, a chicago-i út alakalmával is zsebbe kellett nyúlni. Civilben építőipari vállalkozást vezetek. Ebből próbálok megélni, az ökölvívást szeretem és ezért bíráskodok.

- Hogyan látod az egri ökölvívás helyzetét?
- Szép sikerek jellemzik, fejlődőképes. Van benne még lehetőség. A Sportiskola keretei között jó tehetség gondozással jó eredmények lehetnek a jövőben is .

- A profi boksz felé mennyire vagy nyitott?
- Jelenleg nem érdekel, nincs sportértéke, nem foglalkoztat a gondolat, hogy ott bíráskodjak. Az amatőr ökölvívás elnevezése is megváltozik, olimpiai ökölvívásnak fogják majd hívni. Azt gondolom, hogy pályafutásom csúcspontja lenne, ha olimpián tudnék bíráskodni. Sidney-ben Ajtay Péter, Athénban Dolmányos Imre révén volt magyar bíró - nyilatkozta Dorkó Péter.

Eddig kilenc világversenyen működött Dorkó Péter, szép lenne ha az olimpia lenne a tizedik.


Agria Press - Bajzát Rafael
Fotó: Zagyi TiborKiadó az Egri Városi Sportiskola információ:   agriasport@agriasport.hu    Médiaajánlat    Impresszum - Kapcsolatfelvétel