Vakbélműtét

Cseh László hétfőn nagy fájdalmaktól szenvedett, kórházba került, azonnal megműtötték, és szerdán hazaengedték. Cseh az országos bajnokságról váratlanul távozott, de most nem akarja feladni céljait.
Bővebben itt...
Sportlinkek
Hirek keresés:

FórumHírlevél

Regisztráció

Regisztráció módosítás


Felhasználónév:

Jelszó:

Sakk - Gledura a járvány fogságánam versenyekre vágyik
2020-06-14 09:20:03
Lehetne sokkal szorultabb helyzetben is az egri nemzetközi sakknagymester Gledura Benjamin, a St. Louis-i Webster Egyetem ösztöndíjas hallgatója, ha az Egyesült Államokban immár 115 ezer áldozatot követelő koronavírusjárvány közepette néhány csapattársával együtt nem húzhatja meg magát a campus falai között - írta az SzPress Hírszolgálat. Szerencséjének mondhatja azt is, hogy jelenleg Missouri állam a lakóhelye, ahol a beazonosított vírusfertőzések száma az országos átlaghoz képest lényegesen alacsonyabb, ráadásul a teszteléseket naponta ezresével végzik el. Várja azt a napot, amikor végre hazaindulhat Egerbe a családjához, nem kevésbé szeptember közepét, amikor újra egy rangos versenyen bizonyíthatja a tudását. - Úgy tűnik, hogy a nehezén már túl vagyunk, egyre több helyen nyitnak ki az uszodák, a sportpályák és a konditermek, de ahogy otthon Magyarországon, itt, a világ másik végében is mindenkit óvatosságra és az előírások betartására figyelmeztetnek. Nehéz hetek állnak mögöttünk, talán még soha nem volt olyan erős honvágyam, mint most, de végre nyílnak a kapuk, kezdhetünk fellélegezni” – nyilatkozta a néhány hét múlva (július 4-én) a 21. születésnapját valószínűleg még a tengerentúlon ünneplő Gledura Benjamin.

A St. Louisban letelepedett, és ott a sakktehetségek gondozásával foglalkozó, valamint az egyetemi SPICE programot elnökként vezető Polgár Zsuzsa, a sportág sokszoros világbajnoka és sakkolimpiai aranyérmese, valamint a húga, a szintén értékes babérokkal büszkélkedő Judit győzték meg Benjamint arról, hogy próbáljon szerencsét Amerikában, tanuljon ott, csatlakozzon az egyetemi csapathoz, és onnan „portyázva” jusson el a versenyek színhelyére.

- „Az egyetemen a nemzetközi kapcsolatok, valamint újabban a média ismereteinek tanulmányozásában mélyedek el, de még latolgatom a lehetőségeimet a szakom választásával kapcsolatban. Sokirányú az érdeklődésen, még nem tudtam eldönteni magamban, hogy merre is induljak el . Az angoltudásom egyre jobb, kevésbé a spanyol, nemrégiben pedig úgy döntöttem, hogy megtanulok oroszul, ami a sakkozás világában csak előnyt jelenthet.”

A tavalyi év sikerek mellett bosszúságot is okozott a számára. A szkopjei Európa-bajnokság hajrájában egyetlen győzelmen múlt az ezüstérme, de azt a partit már nem tudta behúzni. Nem sokkal később kalandos és kegyetlenül hosszú utazást követően Szibériában, a Világkupa versenyen sem tudta a legjobb formáját hozni. Ez pedig pozícióvesztéshez vezetett a világranglistán.

- „Ezek az eredmények elkeserítettek, de meg is erősítettek abban, hogy minden egyes győzelemért továbbra is keményen meg kell dolgoznom. Mielőbb szeretnék visszakerülni a FIDE TOP 100 tagjai közé. Pozitívan tekintek előre, remélem, újra megtalálom az erőmet. Úgy érzem, hogy a mostani helyzetemnél többre vagyok hivatott a sakkvilágban. Türelmetlenül várom a Las Vegas-i amerikai nyílt bajnokságot, amelyre szeptember 16 és 20 között kerül sor. A csapattársaimmal együtt már készen is állunk az utazási tervünk elkészítésével. ”

Tíz év telt el azóta, hogy a Bloomberg News szakírói csodagyerekként emlegették, és a neve felkerült a világ legtehetségesebb „kölyöktalentumainak” listájára. Ez akkoriban történt, amikor „Bendzsi” U10-es Európa-bajnok lett, két évvel később pedig U12-es világbajnoki ezüstérmes.

- Mondhatnám, hogy azok voltak a „régi szép idők”, de az elmúlt évtizedre visszatekintve is sok mindenre lehetek büszke. A tavalyi esztendő persze zárulhatott volna jobban is, de nem tört meg a lendületem, a sakk a családom mellett továbbra is a mindenem. Remélem, hogy még sok nagy kihívás vár rám, és az eredményeimre is egyre büszkébb lehetek” – mondta befejezésül Gledura Benjamin, aki az egyik posztjának tanúsága szerint azt is megtanulta, hogy miként lehet kézállás közben, egyszóval fejjel lefelé, a támaszkodó kezeit váltogatva magára húznia egy földön elhelyezett trikót.

Forrás: Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)
FOTÓ: beküldött képekKiadó az Egri Városi Sportiskola információ:   agriasport@agriasport.hu    Médiaajánlat    Impresszum - Kapcsolatfelvétel