Márton Anita bronzérmes

Címvédőként a harmadik helyen zárt 19 méteres dobásával Márton Anita a női súlylökők között a glasgow-i fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon. A számot a bolgár Mavrodieva nyerte meg 19.12 méterrel
Bővebben itt...
Sportlinkek
Hirek keresés:

FórumHírlevél

Regisztráció

Regisztráció módosítás


Felhasználónév:

Jelszó:

Portré – Bemutatjuk Antal Dórát, a ZF Eger vezéregyéniségét
2007-09-09 20:52:59
Ritka az olyan játékos, akit, ha csupán néhány mérkőzését is látjuk, egyértelműen a jövő letéteményesének, egy egyesületnél korszakot fémjelző tehetségnek ismerhetünk meg. Antal Dóra azonban ilyen. Talán túlzó pátosznak, szangvinikus óvatlanságnak tűnhet ez a bevezetés, ám a 14 éves egri kislányban valóban azonnal felfedezhető a csillogó talentum: a serdülők között tulajdonképpen tarthatatlan, s az OB I-ben is ontja a gólokat a sokkal masszívabb és erősebb felnőttekkel szemben. A Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium „kisgimise” 9 éve pólózik, 2007-ben serdülő bajnokságot nyert, s a felnőtt élvonalban ugyanekkor ötödik helyet szerzett csapatával. Ez az együttes „legrosszabb” eredményként egy serdülő bronzot tud felmutatni, többi érmük és eredményük mind csillogóbb és szebb ennél.
Antal Dóra a Kelemen Attila irányította, gomba-módra fejlődő tini gárda (hangsúlyoznám!) egyik középpontja, s mindemellett kedves, alázatos kislány. A sportos tinik igazi hangján szólal meg, lelkesen és lendületesen beszél a pólóról, s közben, hogy megfontoltan és korrekt módon –sportemberként- fogalmazzon el-elgondolkodik néha. Napi programja igen szoros, s ennek okán telefonon csíptük el – suli után.

Anyukámék úszni taníttattak, jól is ment, de nem szerettem igazán önmagában ezt a sportot, így kerestünk valami kiegészítő elfoglaltságot a vízben. Ekkor kezdtem el Rüll Csabánál a fiúkkal vízilabdázni. Szerepeltem is a gyermek bajnokságban a fiúk között.

Egyedüli lányként, vagy volt még egy-két „elvetemült” apró amazon melletted?

Egyedüli lány voltam a csapatban a fiúk között. Később aztán a fiatalabb Csabi szedte össze a lányokat és így alakult meg a csapatunk. Ezzel az összeállítással nagyjából négy éve játszunk együtt – jól ismerjük már egymást.

Nagyon szép eredményeket értetek el, ebben személy szerint milyen rész tulajdonítasz magadnak?

Jól megy a támadás, de nem mindig az a legjobb, aki a legtöbb gólt dobja. A csapattársaknak ugyanolyan szerepük van egy-egy találatban, mint a gólszerzőnek, hiszen valahogy el kell jutni a lövő-pozícióba. Egy játékos önmagában a vízilabdában nem tud helyzetet kialakítani, lefogják, visszahúzzák, éppen ezért nagyon jó passzokra van szükség. Soha nem mondom azt egy sokgólos meccsem után sem, hogy én voltam a legjobb, mivel itt csapatjátékról van szó: a vízben mindenkinek ugyanolyan fontos a szerepe. Az elmúlt időszak sikereit is csak csapatként érhettük el, én inkább így dicsérném meg a lányokat – és magamat is.

Szép és igaz gondolatok, de fogalmazzunk másképpen: egyértelmű, hogy kulcsjátékos vagy, gondolom, kitüntetett figyelemmel kísérnek a vízben az ellenfelek. Milyen dolog Anta Dórának lenni a ZF Egerben?

Értem, mire gondolsz. Nagyon nehéz volt például a felkészülési Flavin7 Kupán megszereznem a gólokat, keményen gyömöszölnek a víz alatt, de az edzőm éppen ezért is mondta, hogy ezt fejben fel kell dolgoznom. Hozzá kell szoknom a támadásokhoz és ütésekhez és minden körülmény között csak a játékkal szabad törődnöm. A felnőtteknél ez még kicsit nehéz, de a saját korosztályomban, a serülők között már állom a sarat. Ott még nem nagyon tudnak ezzel megfogni.

Amúgy kemény csajnak tartod magad?

A felnőttek között nem igazán, jóval erősebbek nálam. Serdülőben viszont ezzel még nem nagyon tudnak megfogni. Igyekszem csak a sportra koncentrálni és teljesen higgadt maradni. A felnőttekkel viszont nem szeretek birkózni a vízben, de ehhez is hozzá kell szoknom – hamarosan pedig én is felnőtt leszek.

Ha már felnőttek és a saját korosztályod közti különbség jött szóba, az OB I és a serdülő bajnokság közötti hét közbeni rendszeres váltogatást hogyan tudtátok kivitelezni? Teljesen más kihívás a kettő, mégis fordulóról fordulóra helyt kellett állni mindkét szinten.

Serdülőben elvileg többet hibázhatunk, mint OB I-ben. Amit viszont serdülőben hibázunk, az megengedhetetlen az élvonalban a felnőtt mezőnyben. A rossz passzokat serdülőben még elnézzük, de OB I-ben az ellenfél könyörtelenül kihasználja. Ezért arra kell törekednünk, hogy ne hibázzunk. Nagyon figyelünk a serdülő bajnokságban is arra, hogy minél tökéletesebben játsszunk, hiszen egy ilyen utánpótlás meccset általában felnőtt élvonalbeli találkozó követ. Igyekszünk egy stabil szinten teljesíteni, erre Kelemen Attila edző is nagy hangsúlyt fektet.

A különböző korosztályos válogatottak mennyire vetettek szemet rátok?

Pócsi Bianka Európa Bajnokságon volt a nyáron Görögországban az ifi válogatottal. Szabó Ivett serdülőben válogatott kapus, Jenes Janka és én pedig a 91-es csapatban szereplünk. A nyár folyamán Szabó Ivettel egy nemzetközi tornán elsők lettünk Prágában, jövőre pedig a csapatunk juniorrá válik és EB, valamint két év múlva VB is vár ránk. Nagyon várom a nemzetközi szerepléseket.

Gondolom, jó lenne az egri lányokkal együtt lenni egyszer a felnőtt válogatott keretében…

Persze, nagyon nagy öröm lenne együtt képviselni a magyar színeket egy világversenyen. Egyik nagy célom is ez, hogy minél több világversenyre kijuthassak és Olimpián is jó helyezést érhessek el. Ehhez sokat kel fejlődnöm fizikálisan és minden területen. Meglátjuk, hogy sikerülnek a következő évek.

Mi szeretnél lenni, hogy a Gárdonyiban vége a giminek?

Ha Egerben jó együttes marad, lehet, hogy itt folytatom, ha a fővárosból keresnek, az is gondolkodóba ejthet, ugyanakkor, ha külföldről érkezik ajánlat egy élcsapattól, lehetséges, hogy eleget teszek ennek a kihívásnak. Egyelőre nem tudok konkrét választ adni, mert ez messze van még tőlem.

(ZE-RO PRESS – Zentai László) Kép: Zagyi Tibor és ZE-RO PRESSKiadó az Egri Városi Sportiskola információ:   agriasport@agriasport.hu    Médiaajánlat    Impresszum - Kapcsolatfelvétel