Karate: Halasztották a vb-t

Döntött a világszövetség, a dubai világbajnokságra 2021. november 16-21-én kerül majd sor. A jelenlegi helyzetben nem biztosítható a versenyzők és a szurkolók biztonsága. A 2022-es budapesti vb-t 2023-ra tolták.
Bővebben itt...Sportlinkek
Hirek keresés:

FórumHírlevél

Regisztráció

Regisztráció módosítás


Felhasználónév:

Jelszó:

Atlétika - Az elődöntős 5. hely jó eredmény a magyaroknak
2019-06-27 17:07:11
Harmadszor lépett színre a magyar csapat atlétikában a II. Európa Játékokon, ez pedig már önmagában is örömteli volt, hiszen az itteni versenyrendszer lényege, hogy kieséses alapú. Nos, mi mind az első – amikor a vigaszágra kerültünk –, mind pedig a második – amikor kiharcoltuk az elődöntőt – körben csoport másodikak lettünk, így a harmadikban már az eredetileg 24 csapatos mezőny legjobb 12 tagja között versenyezhettünk a hatos döntőbe kerülésért a Dinamikus Új Atlétika (DNA) rendszerben. A magyar csapatban bnaz7 Egri Városi Sportiskolából Szeles Bálint 110 m gát és Petrovai József ugró szakág vezető kapott helyet. Mostoha időjárás, nedves pálya fogadta a magyarokat és öt riválisukat, a spanyolokat, az oroszokat, a cseheket, az olaszokat, no meg a házigazda fehéroroszokat, díszes társaságba kerültünk A gyorsan pörgő verseny a leggyorsabb versenyszámmal, a férfiak 100 méteres síkfutásával kezdődött, másodikra jöttek csak el a fiúk, de senkit sem zártak ki, Szabó Dániel 10.56-tal (+0.6) ért célba . Következtek a női távolugrók, Farkas Petra 5.99-cel kezdett elég biztonságit ugorva, de aztán 6.24 iméter következett tőle, így a harmadik helyezésért ugorhatott, ehhez 6.03-nál kellett volna jobbat – nos, pont ennyi lett, így holtversenyes harmadik lett orosz vetélytársával.
Sorok Klaudia 11.74-gyel (+1.0) ötödik lett női 100-on, hatalmas és szoros küzdelemben, és immár a hölgyek gerelyhajítására figyelhettünk, ahol Moravcsik Angéla nagyot alkotott: második kísérletére egyéni csúcsot ért el 56.10 méteres dobásával, ezzel nagy skalpokat szerzett, negyedik helyezettként hat pontot hozott a magyar csapat konyhájára. Közben lement a 4x400 méteres vegyes váltó, amiben a Boda Boldizsár, Nádházy Evelin, Simon Virág, Tasi Tibor összetételű négyes hatodikként ért célba 3:25.01-gyel. Eszes Dániel 110 gáton pedig 14.26-tal (+1.1) ugyancsak hatodikként, ám mivel szabálytalan gátvétel miatt kizárták előle a fehéroroszok futóját, hivatalosan ötödik lett. Ekkor már nagyon esett az eső – de legjobb magasugrónk, Bakosi Péter azon kevesek közé tartozott a pályán tartózkodók közül, akik függetleníteni tudták magukat ettől, és dacára annak, hogy szinte a vízről kellett elrugaszkodnia, sikerrel vette első kísérletét (2.10). Ez olyannyira jól jött, hogy a viszontagságos viadal – amit az ítéletidő miatt félbe is kellett szakítani – végén döntőt ugorhatott, ahol a lehetetlen körülmények közepette senki sem tudta átugrani a lécet, így ebből egy holtversenyes első hely lett a számunkra! Az így szerzett 11 pont nagyon jól jött, mert közben Kerekes Gréta is szerzett tízet, aki ismét remekül futott 100 gáton, egyedül a hazaiak Európa-bajnokát engedte maga elé, 13.27 (–1.1) másodperces idejével értékes második helyet ért el. Olyannyira értékeset, hogy mivel az utolsó üldözéses versenyben Vindics Balázs, Bartha-Kéri Bianka, Koroknai Tibor, Sorok Klaudia összeállításban ötödikek lettünk az oroszokat megelőzve, összesítésben is ötödik helyen végeztünk szintén az oroszokat megelőzve! Tovább ugyan nem jutottunk, elmondható, kimaxoltuk a lehetőségeinket, úgy szerda este, mint a viadal első két körében.

A fináléba Fehéroroszország, Csehország, Franciaország, Németország, Olaszország valamint Ukrajna jutott.

Minszkbe érkezett Baji Balázs, az Európai Olimpiai Bizottság sportoló bizottságának alelnöke. A világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó értékelte az Európa Játékokat, a, DNA versenyt és a magyarok szereplését: - Az Európa Játékok innovatív kezdeményezés, ami sok szempontból nekem is új. Nyilván a szervezés alapjaiban nem tér el a olimpiáétól, sportolói szemmel kitűnő a rendezés. Fehéroroszország kitett magáért, mindenben próbálnak minőséget képviselni, és ez nem csak a saját véleményem, bármennyi sportolóval beszéltem, mindenki elégedett volt. Úgy gondolom, a második játékok feladta a leckét a következő rendezőnek. Bevallom, vegyesek az érzéseim. Összességében tetszik a Dinamikus Új Atlétika, minden életszerű újításra szüksége van az atlétikának. Nem hiszem, hogy a dinamikus atlétika olyan szintre jutna, hogy világbajnokságon vagy olimpián is bemutatkozzon, de az Európai Játékok keretein belül van létjogosultsága. Vannak benne olyan újítások, amelyek izgalmasak, és olyanok is, amelyek elveszik az atlétikát széppé tevő objektivitást. Mindenesetre az újító szándék önmagában dicséretes, és kis változtatással működőképes modell lehet. A csapatversenyjellege és a párharcok is tetszenek, sokkal inkább át lehet élni a versenyt és örülni az eredményeknek. A nézőknek is könnyebben értelmezhető és izgalmasabb élményt nyújt. Ráadásul egyszerre csak egy dolog történik a pályán, A magyar atlétacsapat nagyon jól versenyezett, mindenki kitűnően teljesített önmagához képest. Önmagában már az szép teljesítmény, hogy eljutottak az elődöntőig. Azz első körben kicsit jobb eredménnyel megspórolhattak volna maguknak némi energiát, mert egyből továbbjuthattak volna. Ezzel együtt mindenki derekasan helytállt, a hazai szövetség elégedett lehet a játékokon résztvevő atlétákkal.Kiadó az Egri Városi Sportiskola információ:   agriasport@agriasport.hu    Médiaajánlat    Impresszum - Kapcsolatfelvétel