Minden jegy elfogyott


Mindössze két óra alatt az összes jegy elkelt a szeptember 9-i Magyarország–Szlovákia Európa-bajnoki selejtező mérkőzésre. A belépők iránti igény jelentősen meghaladta az eladható jegyek számát
Bővebben itt...


Sportlinkek
Hirek keresés:

FórumHírlevél

Regisztráció

Regisztráció módosítás


Felhasználónév:

Jelszó:

Sakk - Amerikai ösztöndíj - Gledura tagja lett a SPICE-teamnek
2018-11-02 11:31:57
ÖSZTÖNDÍJ. Az Egyesült Államokban a sakk magas szinten elismert sportág. Az olimpián is jól szerepelnek az USA csapatai joggal pályázhatnak a dobogós helyek valamelyikére. Legutóbb a georgiai olimpián a 2. helyen zárt a férfi válogatottjuk. Magyar szemmel nézve elismerésre méltó, hogy az egyetemi oktatásban is helyet kap a sakk oktatása, fejlesztése. A magyar Polgár Zsuzsa fémjelezte program SPICE (Susan Polgar Institute for Chess Excellence) működik a St. Louis-i Webster University-n. Az egri Gledura Benjamin 2017-ben örömmel tett eleget az 1996 és 1999 között női sakkvilágbajnoki címmel büszkélkedő Polgár Zsuzsa meghívásának. Tavaly páros meccsre szólt az invitálás, az idén 38 résztvevős nemzetközi tornát rendeztek Saint Luisban. Az erős mezőnyben (14 nagymester is asztalhoz ült) a kilenc fordulós versenyben Gledura 4 győzelemmel kezdett., majd 3 döntetlen következett és 7 forduló után az élen állt. Ekkor vereséget szenvedett az ukrán ellenfelétől és végeredményben 6 ponttal (4 gy., 4 d., 1 v.) holtversenyben a 3-6. helyen végzett.
A rendhagyó viadalon naponta 2 partit rendeztek. Az egri nagymester nagy elismerésben részesült. Tagja lett az amerikai egyetemi bajnokságban szereplő Webster University csapatának. A bemutatásakor a világ 9. legjobb junior játékosaként, kétszeres olimpikonként jellemezték a fiatal egri sakkozót. A csapattagság azt is jelenti, hogy 2019-es tanévtől 3 éves ösztöndíjat kapott Benjamin és a nemzetközi kapcsolatok szakon végezheti az egyetemi tanulmányait. A 15 fős csapatban jelenleg a 4. legerősebb ÉLŐ ponttal rendelkezik a tavasszal a Szilágyi Erszébet Gimnáziumnban érettségiző Gledura.

Polgár Zsuzsa az egyetemi sakk tanszék vezetője elégedett volt a Spice Cup-on mutatott teljesítménnyel. A győzelemre törő támadójátékban becsúszhatnak vereségek is, amelyek elemzéséből tovább lehet fejlődni. Megtisztelő meghívást kapott Gledura az olimpia bajnok Ray Robson (2682 ÉLŐ) születésnapi partijára is, majd november első hetében tér vissza Egerbe. Sokat nem pihenhet, mivel Baden-Baden-be utazik, hol a Bundesligában játszik 2 mérkőzést. Az idei programban a decemberi budapesti KO magyar bajnokság szerepel. Januárban a hollandiai Wijk aan Zee-ben a 81. Tata Steel Chess 2019 szuperversenyen a világ legjobbjai ellen ül asztalhoz.Polgár Zsuzsa 2012-ben költözött Texasból St. Louis-ba és azóta az Egyesült Államok sakk-központjává vált a Webster University, ahol széles eszköztár áll majd rendelkezésre oktatásai program fejlesztéséhez. Az egyetemi bajnokságban legsikeresebb csapat 2019-ben már Gledurával a soraiban küzdhet a bajnoki címért.

Spice Cup Open, webster University, St. Luis.Kiadó az Egri Városi Sportiskola információ:   agriasport@agriasport.hu    Médiaajánlat    Impresszum - Kapcsolatfelvétel