Gerwen harmadszor

Michael van Gerwen 7:3-ra nyert Michael Smith ellen a PDC-dartsvilágbajnokság döntőjében, így a holland klasszis 2014 és 2017 után harmadszor szerezte meg a világbajnoki címet.
Bővebben itt....
Sportlinkek
Hirek keresés:

FórumHírlevél

Regisztráció

Regisztráció módosítás


Felhasználónév:

Jelszó:

„Edző leszek - Nincs akadály!” - Egy szakma szépségei
2017-12-01 23:05:08
A Magyar Edzők Társasága (MET) az edzői hivatás népszerűsítése érdekében az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával „Edző leszek - Nincs akadály!” címmel országos program-sorozatot indított. Októbertől februárig kilenc alkalommal, kilenc városban (Debrecen, Szeged, Kecskemét, Eger, Szombathely, Pécs, Budapest, Érd, Nyíregyháza) rendezik meg az eseményt testnevelő tanári és edzőszakos egyetemi, főiskolai hallgatók részvételével. Egerben az Eszterházy Károly Egyetem Sporttudományi Intézet volt a házigazdája az eseménynek. A MET nevében Köpf Károly titkár, az EKE nevében Bognár József intézetigazgató köszöntötte a résztvevőket. Elsőként a program sport-nagykövete a Nemzet Sportolója, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, dr. Kárpáti György szólt az edzőjelöltekből álló hallgatósághoz. A folytatásban Ignácz Ilona az 1965-ös világbajnok magyar női kézilabda válogatott kiválósága, szakedző méltatta hajdani edzője Török Bódog munkásságát, emberi és szakmai nagyságát. A Heves megyében legtöbb edzőt (43) foglalkoztató Egri Városi Sportiskola működéséről a szakmai célkitűzéseiről és a sikeres működést elemezve Kovács Géza igazgató tartott előadást.
Sportiskolások. Az EVSI edzői közül Madarasi Gábor (birkózás) és Horváth Tamás (judo) az egri főiskolán végeztek és arról beszéltek miért választották az élsport mellett az edzői pályát. Oláh Eszter az EVSI ökölvívója és edzője a sportágában a hátrányos körülmények között élő gyermekek sport általi felzárkóztatását segítő programokat ismertette. Virág Lajos kétszeres olimpikon birkózó a SOSZ ügyvezető igazgatója az edzők szerepének fontosságát hangsúlyozta.
- Az Európai Únióban 9 millió edző dolgozik. A jóléti társadalomban felértékelődik az edzői hivatás szerepe, egyre több jó szakemberre lesz szükség. Ezért is fontos az országos népszerűsítő kampány - nyilatkozta Köpf Károly, a Magyar Edzők Társasága titkára.Egri játékos a világbajnok csapatban

Ignácz Ilona az előadásában megemlítette, hogy egri csapattársa is volt az 1965-ös világbajnoki aranyérmes együttesben Hanus Ágnes személyében. Ignácz Ilonáról Gyömrőn sportcsarnokot neveztek el, az egri világbajnokról viszont kevesen tudnak. Információnk szerint Hanus Ágnesnek Galambos János volt a testnevelője. A Szilágyi Gimnáziumban csak kosárlabda csapat működött. Így ott is játszott, párhuzamosan pedig az Egri Vörös Meteorban – külön engedéllyel – kézilabdázhatott is. Az érettségi évében felvették a TF-re. Az 1965-ös világbajnokságot Dortmundban rendezték meg, nyolc csapat részvételével.
A magyarok Jugoszláviát 5:3-ra verték a döntőben, Németország volt a bronzérmes, Cehszlovákia a negyedik. A világbajnoki bankettről idő előtt távozott Hanus Ágnes, Németországban maradt.
- Előzőleg soha nem gondoltam arra, hogy elhagyjam Magyarországot, ezt a lépést valóban az alkalom szülte. Otthonról úgy jöttem el, hogy volt egy nagyon komoly kapcsolatom és szerettem volna egy pár szép jegygyűrűt vásárolni. Azután egy volt egri barátnőm – aki még 1956-ben elment – megkeresett már kinn, Németországban azzal, hogy egy menedzser számítana rám, s ha maradni akarok. Az élvonalbeli Vortwaerts Frankfurtban játszhattam, mellette a Grün-Weiss gárdájában rendszeresen kosárlabdáztam A vőlegényem is kijutott Ausztriába, de nem akart Németországba jönni inkább Ausztráliába utazott. Ezt meg én nem vállaltam el, mert nem akartam a világ végére elmenve a családommal való kapcsolattartás lehetőségét feladni. Harminckét évesen hagytam abba a kézilabdázást, utána kezdtem el teniszezni, egy II. osztályú klubban versenyeztem. 1968-ban mentem férjhez és a házasságomból született egy lányom és egy fiam is. Összesen három unokám van, akikkel nagyon jó a kapcsolatom. Megszületésük óta minden évben hazalátogatunk és Egerben vakációzunk, ahol van egy kis házam. A régi társnőkkel is jó a kapcsolatom, elsősorban Fleckné Babos Ágival és Ignácz Ilonkával vagyok rendszeres kapcsolatban - nyilatkozta a jochapress.hu portálnak Hanus Ágnes, az egyetlen egri kézilabdás világbajnok.
A disszidálás miatt a vb-aranyérmes csapat tagjai komoly hátrányokat szenvedtek. A történethez hozzátartozik, hogy Kádár János 1965. november 7-i beszédében büszkén hirdette, hogy már nem vágynak külföldre a magyar fiatalok - erre november 13-án politikai menedék jogot kapott Németországban Hanus Ágnes A német újságok címlapon hozták ezt, nem kis bosszúságot okozva a szocialista magyar pártvezetésnek. A hazatérő játékosok az országos ünneplés helyett a rendőrségi kihallgató szobákban válaszoltak a nyomozók kérdéseire.


Kiadó az Egri Városi Sportiskola információ:   agriasport@agriasport.hu    Médiaajánlat    Impresszum - Kapcsolatfelvétel